Onze reactie op herindelingsontwerp nieuw te vormen gemeente Westerwolde.

Gemeente Bellingwedde Gemeente Vlagtwedde

Gemeente Bellingwedde
Gemeente Vlagtwedde

Geacht college,

Het Herindelingsontwerp Westerwolde hebben wij met veel belangstelling  gelezen.  Alhoewel het ontwerp  natuurlijk een ideaal beeld beschrijft, ondersteunen wij het  voornemen tot de nieuwe gemeente Westerwolde echter van harte. Een nieuwe gemeente waarin de verschillende dorpen niet ondersneeuwen in een te groot geheel .  Voorstellen voor andere, grotere varianten  met bv. Stadskanaal en/of  Oldambt, Veendam en Pekela  zijn door de inwoners van zowel  Vlagtwedde als Bellingwedde terecht resoluut van de hand gewezen.  Vanuit de historie zou het dorp Onstwedde incl. Smeerling  ook onderdeel moeten worden van de nieuwe gemeente Westerwolde.  Veel van de inwoners van dit dorp zouden dit toejuichen.

Het herindelingsontwerp is een goed onderbouwd stuk, waarin de meerwaarde van de fusie duidelijk uiteen is gezet.  Zo laat tabel 2 bv. op alle onderdelen  minimaal continuering  en in meerdere gevallen een duidelijke verbetering  te zien na de fusie.

Burgernabijheid, klantgerichtheid  en homogeniteit in cultuur zijn alleen te realiseren in een kleine gemeente en gaan bij een grotere variant verloren. Korte afstanden,  bereikbaarheid, noaberschap en realiteitszin hoort bij de Westerwolders.

Geen grote industrie of kantorenpark, geen groot winkelcentrum, maar een groene toeristische verblijfs- en woongemeente klinkt ons als muziek in de oren. Op die manier blijft dit prachtige gebied waarvoor het  bedoeld is.

In het ontwerp wordt gesproken over de vele kernen die de nieuw te vormen gemeente Westerwolde bevat. Nog groter is echter het aantal kleine dorpen, een duidelijk “kleine dorpenbeleid” is derhalve zeer wenselijk en vooral noodzakelijk.

Wat wij verder in dit gebied nog moeten leren/verbeteren is dat we trots zijn op dit gebied en de nieuw te vormen gemeente Westerwolde  en dit beter gaan uitdragen.

Uit een onlangs door het COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden) uitgebracht rapport  blijkt dat grote gemeentelijke herindelingen amper voordelen biedt  De uitgaven dalen niet en ook  de gemeentelijke voorzieningen worden er niet beter van.

Dit onderschrijft nog eens dat de door u ingeslagen weg, waarbij gekozen wordt voor een kleine(re ) herindelingsvariant,  de juiste keus is.

 

Wij wensen u met het verdere proces veel succes.

Vereniging van Plaatselijke Belangen Veelerveen

 

 

Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Reacties zijn uitgeschakeld.