Veelerveen

Veelerveen

© Foto: Brigitte Stam

© Foto: Brigitte Stam

Voor de geschiedenis van Veelerveen ga naar Historisch Veelerveen

Veelerveen is een lintdorp in de Groningse gemeente Bellingwedde. Het ligt in de streek Westerwolde. In 2007 telde het dorp 630 inwoners. Het dorp, dat slechts vijf kilometer van de Duitse grens verwijderd is, is een van de jongste veenkoloniën in Oost-Groningen.

Veelerveen weergeven op een grotere kaart

Midden in het dorp komen drie kanalen op elkaar uit: het Ruiten A Kanaal, het Mussel A Kanaal en het B.L. Tijdenskanaal, welk is vernoemd naar de initiatiefnemer van het kanalisatieplan. Vermeldenswaardig is dat de kanalen onder zware omstandigheden met de hand zijn uitgegraven. Het is iets dat je je nu niet meer zou kunnen voorstellen.

Noabers Badde
04anoabers-badde2De plek waar de kanalen bijeenkomen, wordt gemarkeerd door een opvallend verschijnsel, namelijk Noabers Badde, een brug die het mogelijk maakt om elk kanaal afzonderlijk over te steken. Wie de brug wat nader bestudeert, zal begrijpen waarom deze ook wel de Mercedesbrug wordt genoemd. De vorm komt namelijk erg overeen met de vorm van de ster die prijkt op een uit Duitsland afkomstig automerk.

Korenmolen Nieman’s Meuln 06niemansmeulen2
Wie Veelerveen aan de noordkant binnenrijdt, wordt aangenaam verrast met de aanblik van een korenmolen, die de naam Nieman’s Meuln draagt. De molen stond aanvankelijk als poldermolen in de buurt van Midwolda. In 1916 werd de molen als korenmolen met stelling herbouwd. De molen is decennia lang eigendom geweest van de familie Nieman, hetgeen de naam van de molen verklaart. Nog steeds woont een telg uit dit molenaarsgeslacht naast de molen. Tegenwoordig is de molen eigendom van de gemeente Bellingwedde. De molen is in 2002 geheel gerestaureerd en wordt sindsdien regelmatig door een vrijwillig molenaar in bedrijf gesteld. De molen geldt als een van de kleinste korenmolens van Nederland.
Onderwijs en verenigingsleven.
Helaas is er geen basisschool meer in Veelerveen, maar nog wel de peuterspeelzaal. De peuterspeelzaal van het dorp heet: ’t Hummelhofke. Het dorp heeft één kerk. Hier werden door de evangelisatie van de Nederlands Hervormde Gemeente van Vlagtwedde tot 2005 diensten gehouden.

Veelerveen kent een rijk verenigingsleven, zoals elders op deze website te zien is. In het dorp is ook een opvangcentrum van christelijke signatuur voor verslaafde mannen vanaf 18 jaar: de Spetse Hoeve. Dit centrum is in handen van de Stichting Teenchallenge.

Recreatie en toerisme
wandelenWie van sportief bezig zijn houdt, is in Veelerveen op de juiste plek. Daarvan zijn de kilometerslange verrassende wandel- en fietspaden langs de vele mooie plekjes die Westerwolde rijk is het bewijs. Maar dat is nog niet alles. In het zeer nabij gelegen Parc Emslandermeer is er volop gelegenheid om (overdekt) te zwemmen, te tennissen of te golfen. Voor wie de golfkunst nog niet echt onder de knie heeft, is er een alternatief: de midgetgolfbaan. Men kan natuurlijk ook besluiten om lekker te gaan kanoën in een van de drie kanalen.

Veelerveen is overigens een prima uitvalsbasis voor iedereen die van bezichtigingen en/of winkelen houdt. Wat te denken van de slechts een paar kilometer verderop gelegen Vesting Bourtange, waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. Of het rustieke Duitse plaatsje Papenburg, waar het zomers heerlijk flaneren is langs de gezellige singel met aan weerszijden allerlei winkels en restaurantjes. Eenmaal in Papenburg aangekomen, is een bezoek aan dé cruiseschipbouwer van Europa, Meyer Werft, zeker een must.

Winkelliefhebbers hoeven ook niet ver weg. In een mum van tijd is men beland in het gezellige stadje Winschoten. Wie het grootser wil aanpakken, kan altijd overwegen een bezoek te brengen aan de Duitse steden Oldenburg (ca. 1 uur rijden) of Bremen (ca. 1,5 uur rijden). De Duitse snelweg is vanuit Veelerveen binnen tien minuten bereikt.

Kunt u iets over het dorpsverleden vertellen, laat het ons dan weten. Uiteraard zijn we ook op zoek naar zoveel mogelijk fotomateriaal etc.

 

Reacties zijn uitgeschakeld.